Duelleren zo oud als de weg naar Rome

Duelleren 3 MusketiersIn het verhaal van ‘De drie Musketiers’ wordt in elk hoofdstuk wel geduelleerd. Geschillen worden beslecht op het scherpst van de snede, slingerend aan lampen en duikend van het balkon, met flitsende degens. Musketiers hebben ‘fierheid en trouw’ hoog in het vaandel staan en het ‘één voor allen, en allen voor één’ zullen zij nooit verloochenen.

Duelleren is net zo oud als de weg naar Rome. In een traditioneel duel werd er door twee mannen om de eer gestreden. Beide personen stemden in met het gevecht en kwamen overeen wat betreft de regels. Deelname aan een duel was dus vrijwillig, maar dit was zeer relatief. Wie een duel niet beantwoorde, stond acuut te boek als laf en eerloos. Aan de andere kant kon elk duel met de dood eindigen: een lastige keuze dus. In de 17e en 18e eeuw heeft menig heethoofdige jongeling het leven gelaten door het verliezen van een duel.

Mildere straffe

Begin 20e eeuw werd door deze bloederige toestanden in praktisch alle West-Europese landen het duelleren bij wet verbonden. Het duurde echter tot 2006 totdat duelleren in de wet werd berecht onder ‘moord, doodslag en mishandeling’. Toenmalige minister van justitie Donner: “Iedereen weet en behoort te weten dat zware mishandeling en doodslag of moord strafbare feiten zijn. Dat is niet anders als die voortvloeien uit onderlinge afspraken.” Bijna honderd jaar had duelleren een apart wetsartikel waar mildere straffen op stonden. Het één op één uitvechten van een verschil tussen mannen (om bijvoorbeeld de hand van een vrouw) had waarschijnlijk lange tijd stiekem toch iets romantisch.

De klassieke wijze van het duelleren is door iemand uit te dagen middels het voor de voeten werpen van een handschoen. Wie de handschoen oppakt, neemt de uitdaging aan en mag kiezen wanneer, waar en met welk wapen de strijd wordt gestreden. De uitdrukking ‘de handschoen oppakken’  is vanzelfsprekend geheel afkomstig van de start van een klassiek duel.

Olympische sport

Vanaf de 20e eeuw werd schermen officieel een sport, die op de Olympische Spelen in 1896 voor het eerst werd beoefend. Het hedendaagse schermen is modern en flitsend: een combinatie van techniek, tactiek, snelheid, concentratie en reactievermogen. Hoewel duelleren alleen door mannen werd gedaan, is schermen een sport die tegenwoordig door zowel mannen als vrouwen wordt beoefend. Onveranderd zijn de wapens die gebruikt worden bij het schermen: floret (licht steekwapen), sabel (steek- en houwwapen) en degen (zwaar steekwapen).

Musicalvereniging Sempre Sereno is de oudste musicalvereniging van Nederland. Dit seizoen spelen wij de musical ‘3 Musketiers’ van 31 mei tot en met 3 juni 2017 in theater Junushoff te Wageningen. Kaarten zijn te koop via www.sempresereno.nl/3musketiers. Volg ons ook op Twitter, Facebook en Flickr.

Auteur: admin

Deel dit bericht op