De man achter ‘De drie musketiers’: Alexandre Dumas

Alexandre Dumas Sempre SerenoIn 1844 schrijft Alexandre Dumas père zijn meesterwerk ‘De drie musketiers’. In de hierop volgende jaren schrijft hij twee vervolgdelen: ’20 jaar later’ en ‘De burggraaf van Bragelonne’ (bekend als ‘De man in het ijzeren masker’). Alle boeken zijn een direct succes, en een toneelbewerking mag volgens velen niet uitblijven. Dumas twijfelt aanvankelijk, maar gaat vanwege geldgewin en zijn grote ego toch overstag. Zijn menselijke onhebbelijkheden hebben gezorgd  dat hij, naast groots schrijver, ook de geschiedenisboeken in ging als excentriekeling, smulpaap en schuinsmarcheerder.

Direct na ‘De drie musketiers’ schrijft Dumas een volgend meesterwerk: ‘De graaf van Monte-Cristo’. Tijdens het schrijven van deze roman had Dumas een nieuwe bevlieging: hij moest en zou een kasteel hebben dat de naam Monte-Cristo zou dragen. Aldus geschiedde in 1846: het kasteel verrees in Franse Le Port-Marly (net buiten Parijs).

Dumas becijferde ooit hoe men met de schrijverij de werkloosheid kon oplossen. In zijn twintigjarige schrijverscarrière had hij met zijn 646 titels alleen al aan 692 mensen werk verschaft: drukkers, zetters, tekenaars en boekhandelaren. Daar kwamen in het theater nog 1458 anderen bij,  zowel in Parijs als in de provincie. Met een paar duizend van zulke schrijvers’, zei Dumas, ‘is het hele Franse werkloosheidsprobleem opgelost.”

Honderden bastaardkinderen

Dumas smeet met geld: zijn linkerhand gaf uit wat zijn rechterhand verdiende. Naast zijn kasteel bezat hij een eigen theater in Parijs (aan de Boulevard du Temple), een jacht en vele appartementen voor zijn geliefden. Hoewel hij een getrouwd man was, zijn er van Dumas 34 maîtresses publiekelijk bekend. Volgens biografen had hij op 45-jarige leeftijd al een paar honderd bastaardkinderen. Dit gedrag had hij overigens niet van een vreemde: zijn eigen vader was een bastaardzoon van een vrijgekochte slavin. Aan het einde van zijn leven moest Dumas door oplopende schulden zowel zijn kasteel als zijn theater verkopen. Dumas week uit naar Brussel en reisde door Europa. Zijn laatste meesterwerk zou een verhalend kookboek worden dat pas drie jaar na zijn dood zou verschijnen: ‘Grand Dictionnaire de cuisine’. Boven alles was Dumas namelijk een smulpaap van de bovenste orde, met kennis van lekker eten en de verschillende kooktechnieken.

Dumas overleed in 1870 en werd begraven op het kerkhof van Villers-Cotterêts, zijn geboorteplaats. Daar rustte hij tot 30 november 2002. President Jacques Chirac had toestemming gegeven tot het overbrengen van Dumas’ resten naar het Panthéon, rustplaats van vele grote Fransen. Het was een postuum eerbetoon aan een van Frankrijks meest gelezen schrijvers.

Musicalvereniging Sempre Sereno is de oudste musicalvereniging van Nederland. Dit seizoen spelen wij de musical ‘de 3 musketiers’ van 31 mei t/m 3 juni 2017 in theater Junushoff te Wageningen. De kaartverkoop start op 6 februari voor donateurs (kijk hier hoe je donateur kunt worden) en op 6 maart 2017 voor het overige publiek via www.sempresereno.nl. Volg ons ook op Twitter, Facebook en Flickr.

Auteur: admin

Deel dit bericht op