Choreograaf Floor: van alle markten thuis

Floor Bokkes is dit jaar al voor het tweede jaar de choreograaf van Sempre Sereno en daarmee verantwoordelijk voor de dans in de producties! Samen met Marleen van der Loo (regisseur), Richard FitzHugh (muzikaal leider) en Elske Ploeg (regieassistent) vormt zij het Artistiek Team. Floor was voor dit interview net zo zenuwachtig als de leden van Sempre zijn voor haar workshops…

Hoe bevalt het om choreografe van Sempre Sereno voor het tweede jaar te zijn?
Ik vind het heel leuk. Leuk om met mensen bezig te zijn en een stukje van mijn danspassie en enthousiasme over te brengen. En om een stukje van wat ik zelf verzin terug te zien. En ook om dan te zien wat werkt en wat niet werkt, en om daar dan weer aan te schaven en het steeds beter te maken!”

Dat zijn heel veel dingen. Wat is nou echt het allerleukst?
Kijk, het allerallerleukste vind ik het moment dat ik iedereen zie en dat ik denk: ja, ze doen het! Net zoals vorig jaar met Side Show toen ik ‘gesnapt’ ben op de foto (zie foto), dat vind ik echt het allerleukste.”

Vorig jaar was je eerste jaar. Wat heb je daarvan meegenomen?
Our House is heel anders dan Side Show. Dus ik heb vooral bedacht dat ik niet Side Show moet proberen te herhalen.”

Dat zien wij ook wel een beetje aan hele rare standjes en heel veel rock ‘n roll: wat voor stijl is Our House?
“Our House is los, maar het is ook geregisseerde chaos. Want als je alles loslaat, weet het publiek niet meer waar het naar moet kijken. Het is los, jong en energiek.”

Zitten er ook dingen in waarvan je blij bent dat je het nog niet hoeft te zetten?
“Nee, dat valt wel mee. Ik ben sowieso niet het hele jaar bezig met alles uit de show. Dus ik kijk wat Richard van de arrangementen maakt en wat het beeld van Marleen is, en dat probeer ik te combineren en dan vertrouw ik er op dat dat wel goed komt.”

Hoe is het samenwerken met ons AT? Elske, Richard, Marleen?
“Dat is hartstikke leuk. Het voelt heel veilig, we voelen elkaar aan, we vullen elkaar aan. Omdat ik natuurlijk ook zelf bij Sempre heb gezongen weet ik wat de werkwijze is van Richard. Ik kan me dan ook aanpassen aan wat hij schrijft, dat vind ik heel fijn. Marleen kan heel goed sfeerbeelden creëren, kan heel goed regisseren, weet heel goed wat ze wil qua verhaallijnen (en iedereen heeft wel een verhaallijntje), en dat is voor mij ook weer de uitdaging om dat samen te brengen in choreografie. Vooral ook dat je dan niet ziet ‘dit was een stukje geregisseerd spel, en nu gaan we naar een dansje’, maar dat dat echt een eenheid is. En Elske is sowieso fijn om mee samen te werken. Elske is lief, en warm, en fijn: een rots in de branding.”

Je zei dat je ook bij ons gezongen had. Dat is wel een understatement. Je hebt de vrouwelijke hoofdrol in Parade gespeeld, je hebt in Legally Blonde gespeeld, je hebt in Shrek gespeeld en een prachtige koningin Anna in de 3 Musketiers. Is het niet raar dat je eerst gewoon lid van de groep was en nu opeens in het AT zit?
“Nee, en dat komt omdat ik bij Shrek al de kans kreeg om dit een beetje uit te proberen en te kijken of dit wat voor mij was. En dat voelde goed en volgens mij was dat wederzijds: zowel vanuit de groep als mezelf en vanuit het AT. Dus ik ben er zo ingerold en dat voelt goed.”

Mis je het dan niet om mee te spelen?
“Het begint nu wel weer te kriebelen, dat ik ook zelf graag op het podium wil. Ik kan er heel veel lol uithalen om met mensen aan iets te werken. Maar het gevoel dat je hebt als je op het podium staat; als je een nummer kan brengen met intentie, of het nou zang is of dans: dat shinen op het podium, dat mis ik wel een beetje.”

Je bent een vrouw van vele talenten: zelf performen, choreografieën, maar je bent ook een superfanatieke danseres. Wil je niet eigenlijk gewoon alle drie? Wat doe je nog allemaal in je vrije tijd?
“Ja dat klopt, haha. Ik zit nu bij een dansschool in Utrecht, waar ik ook woon, en daar kan ik gewoon allemaal verschillende lessen doen. Net als bij een sportschool, waar je je kan inschrijven per les. En daar doe ik lessen van Pilates tot Feminine tot Afro Contemporary of Yoga en Modern. En dat naast mijn werk bij een ministerie in Den Haag.”

Zet je alles ook een beetje in voor deze springende hippe productie?
“Ja, vooral qua werkvormen, daar kan ik wel inspiratie uithalen. Bijvoorbeeld hoe mensen warming-ups doen. Daar haal ik wel inspiratie uit. En ook om gewoon zelf fit te blijven, dat kan ik ook meegeven en teruggeven aan de groep.”

En qua performen?
“Ik heb met vier andere meiden vorig jaar een eigen theatershow gemaakt: Spiegels. En ik denk dat ik oprecht kan zeggen dat we daarin het publiek een spiegel hebben voorgehouden. En niet alleen het publiek, maar ook onszelf. We hebben onszelf blootgegeven aan het publiek. We hebben het programma zelf geschreven, met deels bestaande nummers, deels zelf geschreven en deels  herschreven. Dat was heel bijzonder om te doen. Het meest bijzonder dat me is bijgebleven is dat we er heel veel mensen mee geraakt hebben. Hoewel we ons eigen verhaal vertelden liepen mensen echt met hun eigen boodschap naar buiten. Ze reflecteerden wat ze hadden gezien op zichzelf en namens dat mee naar huis. En dat vind ik heel mooi aan theater, dat je iets mee kan geven waar mensen over na gaan denken.”

Dat was vorig jaar ook zeker het geval met Side Show. We hebben daar ook prijzen voor de Beste Vrouwelijke Hoofdrol in Drama mee gewonnen. Waarom moeten de mensen dit jaar naar Our House komen? Want dat wordt niet de Beste Hoofdrol in Drama gok ik?
“Nee, dat zal dan Comedy worden denk ik! Het is een show met een twist. Van tevoren verwacht je niet dat dit gaat gebeuren. Het is een energieke show. Het is weer iets anders dat Sempre laat zien, en dat vind ik ook het leuke aan Sempre. Het zijn goede mensen. En het is ook gewoon leuk. Dus sowieso een avond vermaak!”

Auteur: admin

Deel dit bericht op