Daisy en Violet Hilton

Van 22 t/m 25 mei 2019 speelt musicalvereniging Sempre Sereno de musical Side Show in theater Junushoff. In deze productie volgen wij de levens van de Siamese tweeling Daisy en Violet Hilton. Maar wie waren deze dames eigenlijk?

Op 5 februari 1908 bevalt de ongehuwde barvrouw Kate Skinner van een tweeling. De meiden blijken bij de heupen en billen aan elkaar vast te zitten. Ze delen geen organen, maar hebben wel een gezamenlijke bloedsomloop. De medische wereld is verbaasd als ze langer dan een paar weken in leven blijven: dit was voor deze tijd ongebruikelijk. Het scheiden van de tweeling wordt niet eens overwogen: het zou onherroepelijk leiden tot de dood van (één van) beide dames.

De tweeling wordt snel na de geboorte verkocht. Moeder is ervan overtuigd dat hun handicap het gevolg is van het ongehuwd zijn, en weigert de meiden zelfs aan te raken. Mary Hilton neemt de meiden onder haar hoede uit commercieel gewin en neemt hen mee naar de Queen’s Arms bar in Brighton. Vanaf hun derde levensjaar toeren de meiden door Engeland: eerst als onderdeel van een freakshow, later als een zingend en tapdansend duo.

Wanneer Mary sterft, vallen de meiden in de handen van Mary’s dochter Edith Meyers en haar echtgenoot Meyer Meyers (Sir). Sir beschouwt zichzelf als ‘eigenaar’ van de tweeling en mishandelt hen jarenlang op zowel verbale als fysieke wijze. Daarbij neemt hij de meiden mee voor optredens naar Duitsland, Australië en de VS. Als de meiden 25 jaar oud zijn, klagen ze Sir aan en komen ze eindelijk vrij.

In 1932 schitteren de meiden in de film ‘Freaks’ wat een kaskraker wordt. Hun carrière neemt twintig jaar lang grootse proporties aan. Het gaat snel bergafwaarts wanneer hun carrière van circus en side shows de richting inslaat van tv en film. In de liefde wil het ook nimmer lukken. Of vanwege hun unieke handicap wordt het huwelijk geweigerd of ze trouwen met de verkeerde man om de verkeerde redenen. Beide dames trouwen een homosexueel.

Eind jaren zestig sterft de tweeling aan de hongkonggriep. Twintig jaar later wordt hun nalatenschap voor het eerst geëerd met een boek (twintig vingers en twintig tenen) en later een musical (Side Show).

Auteur: admin

Deel dit bericht op