De musical ‘Our House’

De musical ‘Our House’ wordt liefkozend wel ‘het Britse antwoord op Rent’ genoemd. Toch is deze musical in Nederland relatief onbekend gebleven. In dit artikel duiken we daarom in het rijke verleden van deze musical.

Het idee

Het was de jukeboxmusical Mamma Mia die producenten inspireerden om de muziek van Madness als ruggengraat van een nieuwe musical te gebruiken. Schrijver en Madnessfan Tim Firth kreeg in 2000 de opdracht het verhaal te ontwikkelen. De leadzanger van Madness, Suggs, was op voorhand niet echt enthousiast (‘nee, ik ben geen grote fan van musical’). 

Het verhaal

Firth bedacht een verhaal dat zonder twijfel is geïnspireerd door de wereldberoemde musical ‘Blood Brothers’ en de komische film ‘Sliding Doors’. 

Het verhaal volgt Joe Casey die in de nacht van zijn 16e verjaardag een beslissing neemt die zijn leven zal veranderen. In een poging indruk te maken op Sarah, het meisje van zijn dromen, breekt Joe in bij een bouwproject (met uitzicht op zijn huis). Maar de situatie gaat snel achteruit als de politie komt opdagen. Joe’s leven splitst zich in tweeën; de Goede Joe die blijft en zichzelf aangeeft bij de politie, en de Slechte Joe die wegvlucht en Sarah verlaat.

De musical volgt de twee paden die Joe’s leven zouden kunnen nemen na die noodlottige nacht; het ene pad betekent een strafblad en sociale uitsluiting, terwijl het andere pad hem het meisje kost waar hij van houdt. Gedurende een periode van zeven jaar en twee alternatieve levens beleeft Joe de gevolgen van die nacht en zijn keuze. Terwijl de ene Joe vecht om Sarah te houden, trouwt de andere haar in een blitse Vegas-bruiloft. En uiteindelijk, terwijl de Goede Joe vecht om zijn huis in Casey Street te redden, is de Slechte Joe vastbesloten om het te slopen met tragische gevolgen. Dit alles wordt bewaakt door de overleden vader van Joe, die de twee verhalen samenbrengt.

Productieproblemen

Vers van de toneelacademie werd de mannelijke hoofdrolspeler (Michael Jibson) al snel gecast. Het vinden van een vrouwelijke hoofdrolspeler ging minder vlot. Pas toen Michael Jibson zijn oud klasgenoot Julia Gay voorstelde kon de cast worden gecomplementeerd en konden, verlaat, de repetities beginnen.

De reacties

Eind 2002 ging op het Londense West End de musical in première. De recensies waren lovend. De musical won de prestigieuze prijs van ‘beste musical’ en choreografie en de hoofdrolspeler Michael Jibson werd genomineerd. Internationale tours en uitvoeringen in Japan en Australië volgden. In 2013, 2015 en 2017 volgden officiële professionale revivals in de UK. De bandleden beschouwen inmiddels de productie als een prachtig eerbetoon aan hun werk. Een van de bandleden heeft zelfs de rol van Joe´s vader voor een korte periode gespeeld. Professioneel is deze musical in Nederland nog niet opgevoerd. De echte Madnessfans hebben het in Nederland altijd met een drietal amateurproducties moeten doen.

Sempre speelt ‘Our House’

Van woensdagavond 3 juni 2020 t/m zaterdagavond 6 juni 2020 speelt musicalvereniging Sempre Sereno de Madness musical ‘Our House’ in de grote zaal van theater Junushoff te Wageningen. Vanaf begin maart 2020 zijn via de website www.sempresereno.nl de kaarten te koop. Kaarten kosten 20,50 euro (volwassenen), 15,50 euro studenten of 10,50 euro (<12 jaar). Donateurs krijgen een paar weken eerder al de gelegenheid kaartjes te bemachtigen. U bent van harte uitgenodigd één van de voorstellingsdata al in uw agenda te zetten.

Auteur: admin

Deel dit bericht op