Interview met decorcoördinator Sarina

Sarina VersteegSarina Versteeg is net een maandje afgestuurd aan de Wageningse Universiteit als marien bioloog. Ze zit op dit moment tot over haar oren in de sollicitatiegesprekken voor een baan. Alsof ze dit jaar nog niet voldoende uitdagingen op haar bordje heeft liggen, is ze ook nog onze voorzitter van de decorcommissie. Een taak die haar op het lijf geschreven is, en een taak die zij vol overgave en passie vervuld. We spraken Sarina over de totstandkoming van het decor voor de musical Shrek.

Hoe ben je voorzitter van de decorcommissie geworden?
“Ik heb vorig jaar voor het eerst meegedraaid bij de decorcommissie. En toen kwam de vraag of ik het (voorzitters)bijltje van Irene wilde overnemen. Vanzelfsprekend heb ik wel getwijfeld: afgelopen maanden ben ik afgestudeerd en ik heb nog geen idee waar mijn eerste baan straks zal zijn. Maar de complete decorploeg vond dat ik het gewoon moest doen. En daarom zijn we hier!”

Wat je jouw taak?
“Mijn hoofdtaak is het regelen van het decor. Als eerste ga ik héél veel praten met Marleen (regisseuse). Vervolgens maak ik tekeningen van de plannen. Enerzijds om te checken bij Marleen of ik het idee goed heb begrepen, en anderzijds om de decorploeg duidelijk te maken wat we gaan bouwen. Van scène tot scène worden op deze manier het complete decor en alle rekwisieten doorgenomen. Maar we behandelen ook vragen als ‘hoe gaan we dat neerzetten op het toneel en achter in de coulissen’. Alles moet immers wel passen! Een heel groot deel staat op dit moment gelukkig al in de grondverf. De komende maanden wordt het tijd voor details en de laatste spannende dingen. Mijn andere grote taak is natuurlijk zorgen dat de tijd van onze decorbouw ploeg zo efficiënt mogelijk gebruikt wordt . Daarvoor maak ik roosters en schema’s, zorg ik dat de materialen er zijn en dat het vooral ook een beetje gezellig is.”

Is het hollen voor jou op een bouwdag (en daar buiten)?
“Op bouwdagen ben ik inderdaad ik een echte regelmiep. Bij twijfel wordt ik geacht een antwoord te geven. Al weet ik het stiekem eigenlijk ook niet precies hoor! Ik roep vaak maar wat en vertrouw op mijn intuïtie. En gelukkig bevestigd onze regisseur Marleen veelvuldig dat ze blij is het met resultaat. En dan zijn we heel blij met z’n allen.”

Komt het decor op tijd af?
“Absoluut. Het echte technische bouwwerk is op een paar klussen na compleet gereed. En de decorploeg is gezegend met een aantal technische bouwexperts die echt alles kunnen maken. Binnenkort gaan we voornamelijk aan de gang met verven en detailwerk. En dat is wel een hele leuke fase, want na elk uur arbeid zie je zo’n decor met sprongen steeds meer af worden.”

Op 10 maart kan iedereen meehelpen toch?
“Absoluut. Op 10 maart 2018 is het weer NL-doet dag. Op de grootste vrijwilligersactie-dag van Nederland willen wij heel Wageningen (en ver daar buiten) kennis laten maken met onze vereniging. Iedereen kan komen helpen verven. Zowel de gebouwde decorstukken als gigantisch grote achterdoeken moet nog compleet ingekleurd worden. En met dank aan het Oranjefonds, dat NL-doet organiseert, hebben we dit jaar ook mooier en meer decor! Aanmelden voor de NL-doet kan op deze website. Wees welkom en kom helpen!”

Waar ben je trots op en waar lig je ’s nachts van wakker?
“Ik ben natuurlijk apetrots op de complete decorploeg. De sfeer is top en we hebben echt al heel veel meters gemaakt. Ik heb gewoon een hele mooie ploeg! Wakker liggen doe ik gelukkig niet, al ben ik natuurlijk wel vaak bezig met de vraag hoe ik iedereen gemotiveerd en betrokken houd. Vorig jaar hebben we extra bouwdagen in moeten lassen om de klus te klaren en we doen natuurlijk onze stinkende best om het dit jaar binnen de beschikbare tijd klaar te krijgen. Maar het is natuurlijk wel wat je noemt een gigantische klus. Het Shrekdecor is misschien nog wel groter en complexer dan het decor van onze jubileumvoorstelling 3 Musketiers omdat het meeste nieuw gemaakt is. Kortom: we pogen een groter zelfgemaakt decor in minder tijd in elkaar te draaien. Maar het wordt vast en zeker een plaatje waar iedereen vooral naar moet komen kijken!”

Kom je kijken?

Musicalvereniging Sempre Sereno speelt op woensdagavond 23 mei (20.00 uur), donderdagavond 24 mei (20.00 uur), vrijdagavond 25 mei (20.00 uur), zaterdagmiddag 26 mei (14.00 uur) en zaterdagavond 26 mei (19.00 uur) de (familie)musical Shrek in theater Junushoff te Wageningen. De kaartverkoop start op 1 maart 2018 (uitgezonderd voor donateurs, die  mogen vanaf 1 februari 2018 al kaarten bestellen). De gereduceerde tarieven voor deze familiemusical zijn 10 euro voor kinderen (<12 jaar), 15 euro voor studenten en 20 euro voor volwassen. Volgens ons voor meer informatie op onze site, Facebook, Twitter en Instagram!

Auteur: admin

Deel dit bericht op