Sempre Sereno stelt voor: Harmen Doekes

Harmen Doekes groeide op in een warm, muzikaal en sportief gezin met een grote liefde voor biologie. Heel logisch dus dat Harmen nu promotieonderzoek doet naar genetische variatie in koeienrassen aan Wageningen University. Harmen kan zijn muzikale en sportieve competenties bij Sempre Sereno goed inzetten. Over een half jaar maakt hij zijn musicaldebuut als Klein Duimpje in Shrek. We spraken deze reusachtige muzikale duizendpoot over zijn dagelijks leven en de eerste vier maanden bij Sempre Sereno.

Wie zijn je vader en je moeder?
“Mijn ouders zijn Gert en Marja. Naast mijn lieve en supporting ouders heb ik nog een topzus, Hilje, die ruim 3 jaar ouder is dan ik. Binnen het gezin delen we interesse in de natuurwetenschappen; zo hebben mijn ouders en zus allemaal Biologie gestudeerd en ik Dierwetenschappen. Naast genieten van natuur en wandelen is er ook een gedeelde passie voor korfbal en muziek.”

Wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik doe een promotieonderzoek aan Wageningen University & Research, binnen de leerstoelgroep Fokkerij en genetica. Het onderwerp van mijn PhD is ‘Behoud van genetische diversiteit in landbouwhuisdierrassen’. Momenteel kijk ik naar variatie in het DNA van Holstein-Friesian stieren van de afgelopen 50 jaar. Van veel oude stieren is er sperma ingevroren in een genenbank en genetische variatie in deze monsters vergelijk ik met de diversiteit in de huidige koeienpopulatie”.

Heb je nog andere hobby’s naast Sempre Sereno?
“Jazeker, ik korfbal bij HKC in Utrecht (samen met mijn zus in een team), ik maak graag muziek, houd van wandelen en vind het leuk om te fotograferen.”

Wat heb je met musical of muziek?
“Naast in de musical op de basisschool heb ik nog nooit op het toneel gestaan. Zang, toneel en dans zijn dus vrij nieuw voor mij en dan ook een grote uitdaging, zeker om ze te combineren! Met muziek ben ik van jongs af aan al bezig; zo heb ik lange tijd vioolles gehad, en heb ik mezelf ook wat gitaar, piano, bouzouki en ukulele aangeleerd. Tevens heb ik vroeger een paar jaar bij de Pantarini’s gezeten (schoolorkest van scholengemeenschap Pantarijn) en later in een Iers bandje. Daarnaast maken we in het gezin geregeld muziek (mijn vader speelt altviool, mijn zus dwarsfluit en haar vriend contrabas) en heb ik sinds september ook zangles.”

Hoe ben je bij Sempre Sereno terecht gekomen?
“Ik was op zoek naar iets creatiefs/muzikaals in Wageningen en ben toen bij 3 Musketiers komen kijken; dat smaakte naar meer! Aanmelden was wel een drempel, omdat ik uit mezelf vrij onzeker ben. Het leek me echter de ideale kans om op een leuke manier aan mijn zelfvertrouwen te werken, en ik ben erg blij dat ik de stap genomen heb.”

Hoe heb je de eerste maanden ervaren?
“Super! Ik werd heel warm onthaald. De sfeer binnen de vereniging is dusdanig dat je snel iedereen kent (hier dragen de Loburg-momenten, spelletjesavonden en andere activiteiten zeker aan bij)! Ik heb ook gelijk auditie gedaan, hoewel ik niet een specifieke rol in gedachten had. In eerste instantie was ik dit niet van plan, maar andere Sempre-leden en mijn zangdocente stimuleerden me om het gewoon te doen voor de goede ervaring. Achteraf ben ik blij dat ik het heb gedaan, ook al was ik voor de auditie zenuwachtiger dan toen ik diezelfde ochtend voor een groep van 80 studenten moest presenteren; brengt alles weer in perspectief.”

Zingen, dansen of spelen?
“Zingen. Eigenlijk vind ik alle drie wel leuk, maar bij muziek ligt toch net iets meer passie. Van muziek kan ik ook het meest genieten als ik naar anderen kijk en luister.”

Wie speel je in Shrek?
“Klein Duimpje! Hij mag dan “klein” zijn (de jongste uit het gezin), maar hij is erg dapper met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, met name jegens zijn minder snuggere broers. Daarnaast ben ik een ridder die al een tijd in een toren gevangen zit en het maar wat leuk dat er na zo lange tijd weer eens een held komt om door de draak in de fik te worden gestoken. Ook speel ik één van de wachters. Waarom men naar Shrek moet komen kijken? Omdat we er met de hele groep een supermooie avond van gaan maken! Ik kan me niet anders voorstellen dan dat iedereen met een big smile naar huis gaat, want het is vooral een heel vrolijke musical.”

En in  welke commissie zit je?
“Kleding, waar ik voor de derde keer in mijn leven achter een naaimachine zit. Na een aantal kledingdagen heb ik het idee dat ik er daadwerkelijk gevoel en inzicht voor krijg. Ik ben de enige man in de kledingcommissie, wat betekent dat ik de mannelijke paspop ben, ook voor panty’s (dit is iets waar de andere Sempre-mannen, met name degene die Peter Pan speelt, wellicht jaloers op zijn ;)).”

Kom je kijken?

Musicalvereniging Sempre Sereno speelt op woensdagavond 23 mei (20.00 uur), donderdagavond 24 mei (20.00 uur), vrijdagavond 25 mei (20.00 uur), zaterdagmiddag 26 mei (14.00 uur) en zaterdagavond 26 mei (19.00 uur) de (familie)musical Shrek in theater Junushoff te Wageningen. De kaartverkoop start op 1 maart 2018 (uitgezonderd voor donateurs, die  mogen vanaf 1 februari 2018 al kaarten bestellen). De gereduceerde tarieven voor deze familiemusical zijn 10 euro voor kinderen (<12 jaar), 15 euro voor studenten en 20 euro voor volwassen. Volgens ons voor meer informatie op onze site, Facebook, Twitter en Instagram!

Auteur: admin

Deel dit bericht op