Hoe Emma en Colin onze Daniël tot Shrek transformeren

Emma Schillings is in het dagelijks leven make-up artiest en hairstylist. Sinds 2015 staat ze bij alle musicals van Sempre Sereno aan het hoofd van de grote ploeg kappers en visagisten. Bij het horen van de titel ‘Shrek’ maakte Emma een klein vreugdesprongetje, want dit betekent dat ze de opdracht heeft gekregen om diverse hoofden (maskers/appliances) te maken. Hiervoor heeft ze de hulp van haar collega Colin ten Hove (bij atelier Kevin van den Bergh) ingeroepen. Vanavond starten ze samen aan het maken van het hoofd van Shrek. Wij spraken beide kunstenaars over dit indrukwekkende proces.

Wat is het doel van vanavond?
“Shrek heeft géén oren maar horentjes aan de zijkant op zijn kale hoofd. En hij heeft een onderkin die ongeveer doorloopt in zijn schouders. Om Daniël in een echte oger te transformeren, gaan we een masker voor hem maken. In vaktermen heet dat een ‘prothese’ of een ‘appliance’. Om deze prothese te kunnen maken, hebben we een gipsen borstbeeld  van Daniël nodig. Dat gaan we vanavond maken. In het atelier maken we vervolgens meerdere borstbeelden van Daniël, omdat Shrek verschillende protheses op zijn hoofd krijgt die samen het masker vormen.”

Hoe maak je een gipsen buste?
“Dat gebeurt in verschillende stappen. Als eerste geven we Daniël een kale kop door hem een soort plastic badmuts op te plakken. De tweede fase is dat hij een complete laag alginaat op zijn hoofd en schouders krijgt. Dat is hetzelfde materiaal dat tandartsen gebruiken om een gebitsafdruk te maken. De enige openingen zijn Daniel’s neusgaten, zodat hij nog wel kan ademen! In de derde fase wordt het alginaatmasker versterkt met gipsverband, dat als een kap aan de voorkant en als een kap aan de achterkant wordt aangebracht. Dit proces duurt ruim een uur. Daarna bevrijden we Daniël door hem uit de buste te knippen.”


Jullie zijn dan nog niet klaar?
“Inderdaad! Als Daniël wordt bevrijd van de lijmresten en zijn badmuts, kan hij lekker gaan douchen. Wij moeten dan nog verder. We lijmen het voormasker met secondelijm weer aan het achtermasker waardoor we een mal hebben. Met gips strijken we dat van binnen keurig aan. We gooien de mal niet in één keer vol maar steeds laagje voor laagje. Net zolang tot het stevig genoeg is om te vervoeren. In het atelier vullen we hem vervolgens compleet met gips waardoor we letterlijk een gipsen buste van Daniël’s hoofd hebben.”

En dan gaat het echte werk pas beginnen?
“Precies. Uiteindelijk krijgt Daniël een kap met oortjes op en een voorhoofdprothese. Plus wang-, neus- en een kinprothese uit siliconen. Al die onderdelen moeten stuk voor stuk nog worden gemaakt, en daarvoor hebben we dus verschillende gipsen bustes van Daniël nodig. Tesamen vormt het een heus kunstwerkje!”

En in de voorstellingsweek?
“We zijn naar verwachting in de voostellingsweek nog wel anderhalf uur per dag bezig om de prothese bij Daniël met de juiste make-up aan te brengen. Met medische huidlijm wordt de kap vastgeplakt waarbij we de randen wegsmelten (zodat er geen randen zijn te zien). We kleuren dan de rest van het gezicht (rond de ogen en de mond) met alcoholschmink groen zodat het aansluit op de prothese. Een setje neppe wenkbrauwen erop en we hebben Daniël getransformeerd in Shrek!”

En afschminken? Ook weer anderhalf uur?
“Haha…nee…wees gerust. Met een klein half uurtje kan ook Daniël naar zijn publiek hoor! Een kwestie van de lijmresten verwijderen en de schmink eraf halen.”

Benieuwd naar het eindresultaat?
Musicalvereniging Sempre Sereno speelt op woensdagavond 23 mei (20.00h), donderdagavond 24 mei (20.00h), vrijdagavond 25 mei (20.00h), zaterdagmiddag 26 mei (14.00h) en zaterdagavond 26 mei (19.00h) de (familie)musical Shrek in theater Junushoff te Wageningen. De kaartverkoop start op 1 maart 2018 (uitgezonderd voor donateurs, die  mogen vanaf 1 februari 2018 al kaarten bestellen). De gereduceerde tarieven voor deze familiemusical zijn 10 euro voor kinderen (<12j), 15 euro voor studenten en 20 euro voor volwassen. Volgens ons voor meer informatie op onze site, facebook, twitter en instagram!

Auteur: admin

Deel dit bericht op