Interview met artistieke duizendpoot Elske Ploeg

Elske Ploeg is al jaren de duizendpoot binnen het artistieke team van Sempre Sereno. Voor de complete vereniging is zij een gouden steunpilaar in de totstandkoming van onze producties. Toch vragen wij ons af of iedereen ook weet wat ze nou precies doet. De hoogste tijd voor een interview met onze regie-assistent die eigenlijk stiekem liever heel bescheiden op de achtergrond blijft. 

Wat doet een regie-assistent?
In de eerste plaats ben ik de rechterhand van regisseur Marleen van der Loo. Ik denk mee in de musical processen, en communiceer een en ander met de hele groep of met commissies. Ook ben ik verantwoordelijk voor de repetitie schema’s, meestal nadat ik de wensen van Marleen, Richard en Floor heb geïnventariseerd. Daarnaast houd ik me bezig met het herhalen van scènes. Marleen maakt de scènes, zet ze in de grondverf en gaat dan weer door met het bouwen van het stuk. Ik herhaal scènes waar mogelijk en gewenst met de spelers en coach zo hier en daar spelers met hun rol. 

Wat zijn zoal die ‘musical processen’?
Er komt zoveel kijken bij een musical. Je hebt natuurlijk de verschillende commissies binnen Sempre Sereno (kleding, decor en PR), en dat zijn echt een super professionele teams. Alles wat met beeld te maken heeft, oftewel alles wat er op het podium gebeurt, moet afgestemd worden met kleding, decor, rekwisieten, orkest, licht, geluid etc.. Wat is er nodig? Wat is er zichtbaar op het toneel in het licht en wat kan worden afgehaald in het donker? Alle groepen kunnen weer verder met hun werk als de benodigde informatie wordt gecommuniceerd. In die processen puzzel ik mee en communiceer ik heen en weer en probeer het overzicht te houden. En aan het eind houd ik me bezig met het technische script, dat echt moet kloppen, zodat technici weten wat er gebeurt. Bijv.: script en namen moeten kloppen ivm microfoons/zenders; momenten van opkomst enz moeten kloppen ivm licht-cues; welke trekken moeten wanneer op en weer naar beneden, en gebeurt dat veilig? Tijdens de voorstellingen in de grote zaal ben ik meestal aanwezig op het podium om dat laatste te waarborgen en de technicus te cuen. 

Hoe ben je in deze rol van duizendpoot gerold?
Na de productie ‘Wild Party’ waarin ik nog meespeelde had ik mij eigenlijk voorgenomen om een jaartje te gaan stoppen (slapen). Op dat moment kwam er een nieuwe regisseur (Marleen van der Loo), en nieuwsgierig geworden ben ik toen wel naar de proefrepetitie gegaan. Na deze avond had ik meteen het gevoel van: misschien wil ik wel regie-assistent worden. De functie bestond nog niet binnen Sempre, omdat Panda nooit met een regie-assistent werkte. Dus heb ik het bestuur gebeld en onder het motto “misschien een leuk idee” een balletje opgegooid. Onze toenmalige voorzitter Jacqueline van der Berk – Janssen moest lachen: die avond had Marleen namelijk aan het bestuur aangegeven dat ze graag een regie-assistent wilde hebben. En zo is het gekomen.

Je nam natuurlijk een bak ervaring mee in je nieuwe rol!
Ik heb inderdaad jarenlang op o.a. een middelbare school de meest fantastische producties mogen regisseren zoals ‘Matilda’, ‘The Lion King’, ‘Mamma Mia’, ‘Afblijven’, ‘Fame’ en absoluut mijn favoriete musical ‘Blood Brothers’. Daarvoor heb ik jarenlang zelf gespeeld in verschillende producties. En bij Sempre Sereno heb ik gespeeld in ‘Evita’, ‘The Wild Party’, ‘Urinetown’ en ‘Lucky Stiff’. 

Na de musicals ‘Parade’, ‘3 Musketiers’ en ‘Side Show’ ben je dit jaar de regie-assistent voor de musical ‘Our House’. Wat is er zo gaaf aan ‘Our House’?
De muziek is echt fantastisch. De energie in dit stuk spat echt van het toneel af. De Britten verstaan de kunst om iets wat drama heeft met humor te vertellen. Ik hou daar zo van. Echt geweldig. Het lijkt wel wat op het door mij geliefde ‘Blood Brothers’. Het is een mooi verhaal. Een heel snel energiek stuk met fantastische acteurs: een mooi feestje dat je echt niet wilt missen!

Kaartverkoop Our House

Benieuwd geworden naar de Madness Musical ‘Our House’? We gaan van 3 t/m 6 juni 2020 de planken van theater De Junushoff (Wageningen) op. Vanaf begin maart 2020 gaat de kaartverkoop van start via www.sempresereno.nl.

Auteur: admin

Deel dit bericht op