Interview met Cleo Smits, onze regie-assistent

Cleo Smits is alweer zo’n 25 jaar lid van onze Sempre Sereno. Jarenlang speelde zij de sterren van de hemel, onder andere in de rollen van Evita (in Evita) en Milady de Winter (in 3 musketiers). Dit jaar is Cleo echter de vraagbaak, steun en toeverlaat van de gehele vereniging, die haar kennis en ervaring overdraagt aan een nieuwe generatie. De vrouw met het overzicht. De schakel tussen spelers, muzikaal leider en regisseur, van wie heel Sempre houdt. Onze eigen regie-assistent. Oftewel: wij interviewden onze eigen Cleo Smits!

Wat doet een regie-assistent?
“Wow, dat zijn verschillende taken in één functie. Ten eerste het plannen van de inhoud van de repetities. Elke maandag gaan we tijdens de repetitie op drie plekken tegelijk aan de slag met zang, dans en spel. Ik plan elke week in wie wat doet, wanneer, hoe lang en met wie. Ten tweede stem ik alle praktische en artistieke zaken af tussen onze muzikaal leider (Richard) en onze regisseur (Marleen). Oftewel: ik zorg voor antwoorden op vragen als ‘kan het muzikale tussenspel wat langer omdat regie meer tijd nodig heeft het decor te verwisselen?’. Ten derde kunnen alle spelers bij mij terecht met vragen die ik doorgeleid naar ons artistieke team. En dat varieert van vragen als ‘kunnen we een bepaalde choreografie nog eens herhalen?’ tot aan- en afmeldingen van spelers. Tenslotte help ik mee met het uitwerken van scènes. Als een scene is gezet dan ga ik met de spelers aan de slag. Zaken als tekstinterpretatie, verdere detaillering staging en natuurlijk ook herhalen. Kortom: alles zo’n beetje met en rondom overzicht. Ja, het totaaloverzicht, dat ligt wel bij mij.”

Hoe is deze omvangrijke taak bij jou terecht gekomen?
“Het gebeurde eigenlijk bij toeval. Ik zou dit jaar eigenlijk een jaartje slapend lid zijn. Een jaartje iets rustiger aan doen was de planning. Maar toen bleek dat Elske (de regie-assistent van vorige jaren) vanwege een nieuwe werkfunctie het ook rustiger aan wilde doen. En toen ben ik door het bestuur (Eric) gevraagd om regie-assistent te worden. Vanzelfsprekend heb ik daar eerst eens goed over nagedacht. Want ik wist best dat regie-assistentie een forse klus is. Maar gelijktijdig zag ik ook een prachtige uitdaging, voornamelijk het werken aan tekst inspiratie en stiekem ook een stukje kennis- en ervaringsoverdracht. En toen zei ik dus ja!”

Daar is toch niks stiekems aan? Je hebt een brok ervaring waar alle spelers wekelijks van mogen genieten. Hoe lang ben je al niet verbonden aan Sempre Sereno? En wat heb je allemaal wel niet gedaan?
“Haaa, oké… Ik ben lid van Sempre geworden in 1992. En ja, dat is best lang geleden. Daar moet ik wel bij zeggen dat ik er een paar jaar tussenuit ben geweest toen ik bij verenigingen in Amsterdam heb gespeeld. Maar de liefde is zoals Sempre is…. en dus keer je ernaar terug. Verder ben ik jarenlang voorzitter van de kledingcommissie geweest, heb ik ook een jaartje bestuur gedaan en ik heb eerder regie gedaan, buiten de vereniging in een andere productie.”

Waar krijg je, naast kennisoverdracht, nog meer energie van?
“Hoe mensen samen iets heel moois kunnen maken. Als het ensemble voor het eerst dans en spel en zang gaat combineren…dan ontstaat er echt iets…dan wordt het nog mooier. En het is echt een feest om te zien hoe mensen groeien! Neem nou Pippi-Lotte. Die was bij de auditie al fantastisch, maar wordt week in week uit alleen maar beter!”

Cleo Smits

Wat staat er komende maanden voor je op het programma?
“De repetitie weekenden worden natuurlijk heel spannend. Er staat dan heel veel op het programma. En ik ben heel benieuwd naar de eerste complete doorlopen. Daaruit moet uiteindelijk blijken hoever we zijn. We hebben vorige week de laatste grote scène gezet en daarmee staat alles in de grondverf. Naar verwachting hebben we komende weken nog genoeg tijd om alles te herhalen en af te werken. Er volgen dus nog weken van cleanen, schuren en oppoetsen. Ik weet zeker dat daarna voor mij een periode van genieten gaat aanbreken. Natuurlijk is het jammer als het klaar is, maar ik kijk er wel naar uit om de leden te zien stralen op het podium.”

Waarom moeten mensen naar Shrek komen kijken?
“Omdat je met een ontzettend blij gevoel daarna weer naar huis gaat! Want het is absoluut een vrolijk en grappig stuk met veel humor. Maar aan de andere kant gaat het ook echt ergens over. Dat je mensen accepteert zoals ze echt zijn en niet alleen zoals ze lijken. Dat je elkaar vooral de ruimte moet geven en anderen waardeert om wie ze zijn. Daar mag best wat meer van in de wereld komen. En hoe gaaf is het dat middels een familievoorstelling ook de jongste generatie zo’n boodschap al mee krijgt? Dat is alleen maar mooi!”

Nog geen kaarten? Bestel ze direct!

Auteur: admin

Deel dit bericht op