Interview met Sempre-lid én theatermaker Frits Tutuarima

Onze vereniging zit voor de derde keer dit jaar in een lockdown. Vervelend en balen dat we onze hobby niet kunnen uitoefenen, maar voor vele van ons is dat vooral een luxeprobleem. Tenzij je reguliere baan bestaat uit theater. Onze PR-collega,  hoofdrolspeler in Our House en leukste ‘donkey uit Shrek’ Frits Tutuarima kan er over meepraten. Zijn baan en naam is immers onmiskenbaar verbonden aan Theater de Leeuw.

Wat doe jij bij Theater de Leeuw?
“Ik werk nu 5 jaar als creatief rechterhand van Arnoud van Dijk. Hij is de oprichter en eigenaar van ‘Theater De Leeuw’ te Arnhem. Samen met een team bouwen wij aan een plek waar startende theatermakers, studenten en gezelschappen een creatief podium vinden.  Wij bieden goede, betaalbare en laagdrempelige theaterfaciliteiten, waar eenieder zijn creativiteit in een professionele setting kunt ontwikkelen. En boven alles: het is gelukkig vooral een hele gezellig en gastvrije plek geworden.”

Wat organiseren jullie bijvoorbeeld?
“Echt veel en uitlopende zaken. Natuurlijk een mooie theaterprogrammering voor onze bezoekers. En veel verhuringen aan scholen en verenigingen. Maar ook uitstapjes zoals ‘Musical Night’ alwaar wij mensen uitdagen om uit hun artistieke schulp te kruipen. We hebben met ‘Theater De Leeuw producties’ mooie nieuwe producties naar het publiek gebracht, zoals ‘Rent’, ‘Scrooge’ en ‘Enkelspoor’. En recent zijn we een samenwerking gestart met de theateropleiding van RijnIJssel. Met grote regelmaat wemelt het in theater de Leeuw daarom van jonge talentvolle theatermakers. En dan hebben we ook nog Mediahuis de Leeuw waarmee we films ontwikkelen en maken.”

En toen kwam corona
“Tussen de strenge lock-downs is het ons gelukkig gelukt, vanzelfsprekend binnen alle regels, om toch nog 2 van de 5 geplande RijnIJssel-voorstellingen op de planken te brengen. Afgelopen jaren hebben we veel over een creatieve samenwerking gepraat, maar eigenlijk is dit jaar tijdens corona de samenwerking echt goed van de grond gekomen. Maar ja, ook wij zijn natuurlijk nu geheel gesloten voor publiek en dat is balen. We gebruiken de tijd goed en nuttig om het theater op te knappen en nog gezelliger te maken. Onze tribune van circa 100 zitplekken gaan we een kwart groter maken. We blijven dus investeren met oog op de toekomst. En dat geeft gelukkig ondanks corona wel een positieve kick.”

Elk theater heeft afgelopen jaar vanwege de verschillende lockdowns meerdere keren al z’n plannen moeten omgooien. Dat kost vast een bak energie. Hoe leuk is het dan om ‘s avonds nog te gaan repeteren met de amateurs van Sempre Sereno?
“Zo amateuristisch is Sempre Sereno absoluut niet hoor! En weet je: ik moet gewoon ook mijn eigen artistieke creativiteit kwijt. En een deel van die energie kan ik overdag kwijt als we in Theater de Leeuw dingen maken en produceren. En hoe lekker is het dat ik ‘s avonds dat andere deel van mijn eigen energie kwijt kan in het spelen, dansen en zingen. En dit seizoen is het extra bijzonder: onze regisseur bij Sempre Sereno is Samantha Janssen. Overdag ben ik haar collega en ‘s avonds is zij de baas en regisseert zij o.a. mij.”

Gaat de voorstelling ‘Schemer’, die Samantha regisseert maar ook heeft geschreven, wat worden?
“Tuurlijk gaat het wat worden. Maar natuurlijk is het voor ons ook steeds weer schakelen nadat de repetities vijf weken hebben stilgelegen. Het kost gewoon even tijd voordat je er weer in zit. Datzelfde zal later gaan gelden voor Our House. Dat stuk ligt, bijna helemaal af, nu alweer negen maanden op de plank. Ik hoop oprecht voor onze achterban en het Wageningse publiek dat ze volgend jaar de kans krijgen beide stukken te zien!  Maar net zoals iedereen hebben we geen enkel idee wat corona ons de komende maanden allemaal nog gaat brengen!”

Toi toi toi tijdens de lockdown! Hoe kunnen wij Theater de Leeuw steunen?
“Als de regels het toelaten: kom vooral weer naar het theater. Koop die kaartjes voor Theater de Junushoff, De Leeuw of welk theater dan ook! Kom bijvoorbeeld, zodra dat kan, naar Sempre Sereno’s ‘Schemer’. Houd de website van De Leeuw vooral goed in de gaten voor alle actuele informatie en een leuke show. En voor wie wat meer wil doen: Theater de Leeuw steunen kan via deze website.

Auteur: admin

Deel dit bericht op