Interview met de orkestcoördinatoren van Shrek

Sempre Sereno Maaike van SaaneMusicalvereniging Sempre Sereno is al bijna een eeuwigheid gezegend met een live orkest. Ook dit jaar zit het 16-koppige orkest weer verstopt in de coulissen, maar zonder twijfel vormen de muzikanten het muzikale hart van de musicalproductie Shrek. Wederom verzorgen Maaike van Saane en Thieme Wels de orkestcoördinatie. Zij zorgen ervoor dat onze muzikanten in mei optimaal kunnen presteren. Maaike en Thieme vragen muzikanten, maken een repetitierooster, regelen de locatie van de repetitie, zetten veel koffie, zorgen er voor dat iedereen partijen heeft, huren instrumenten en onderhouden het contact tussen het orkest en de vereniging. Wij spraken het coördinerende, muzikale duo.

Is het dit jaar wederom gelukt het orkest samen te stellen?
Maaike: “Ja, dat is ook dit jaar weer gelukt. Het is een leuk orkest geworden met veel vertrouwde gezichten. We hebben twee nieuwe gezichten: Jaap op viool en Pieter Willem op gitaar. We zijn blij met het orkest, want het zijn hele goede en leuke muzikanten.”

Hoe vaak hebben jullie al gerepeteerd?
Thieme: “Vandaag hebben we onze derde repetitie. Hierna hebben we nog zes orkestrepetities. En daarna gaan we natuurlijk samen met de cast van Shrek repeteren. Per orkestrepetitie studeren we een aantal nieuwe nummers in en daarna herhalen we de stukken die al eerder zijn gerepeteerd.”

Is al muziek al kant-en-klaar?
Thieme: “Deels. De meeste muzikanten krijgen dit jaar originele partijen. Er zijn een aantal reedpartijen – partijen voor houtblazers – die door onze dirigent Richard in stukjes worden geknipt en worden aangevuld voor onze drie houtblazers. We hebben namelijk niet één persoon die zowel saxofoon, klarinet, piccolo als dwarsfluit kan spelen.”

Hoe werkt dat dan?
Maaike: “Vlak voor iedere repetitie krijgen de houtblazers hun partijen via de mail. Ons ‘Sempre Sereno Orkest’ is dus net iets groter dan het originele Shrek-orkest.”

Sempre Sereno Thieme WelsWat vind je van de muziek?
Maaike: “Ik vind het hele leuke muziek. Vorig jaar heb ik met mijn voormalige middelbare school de musical Shrek gespeeld. Ik dacht toen meteen: ‘Dit is zulke leuke en vrolijke muziek, ik wil die musical graag nog een keer spelen’. En voilà: dit jaar met Sempre! Het is, als ik naar mijn eigen partij kijk (dwarsfluit en piccolo) ook echt een uitdaging. Het is uitdagende muziek om te spelen en ik moet soms heel snel wisselen tussen mijn instrumenten. Het is – zoals Richard het noemt – vaak jongleren. En ik ben zeker niet de enige, want de meeste muzikanten wisselen tussen verschillende instrumenten. Onze gitaristen gaan bijvoorbeeld op ongeveer acht verschillende gitaren spelen. Tenslotte is het gaaf dat wij als muzikanten stuk voor stuk onze solo krijgen in het stuk. Kortom: super gaaf gecomponeerde muziek.”

En hoeveel instrumenten heb jij dit jaar als percussionist nodig?
Thieme: “Oh, ik heb helemaal nog niet geteld hoeveel instrumenten ik bespeel! Het zijn er een stuk of vijfentwintig. En een klein deel daarvan lossen we elektronisch op. Het is allemaal goed te doen: het notenbeeld is niet heel ingewikkeld, alleen ritmisch is het uitdagend.”

Waarom moeten mensen komen kijken?
Maaike: “Voor een vrolijke avond uit met – uiteraard – een heel goed orkest! Het is een vrolijke en leuke musical met ontzettend fijne humor. En de muziek is heel goed gecomponeerd, zo komen er veel verschillende muziekstijlen voorbij. Het gaat van jazz naar soul en van country naar klassiek. Voor ieder wat wils dus.”

Sempre Sereno orkest

Auteur: admin

Deel dit bericht op