Jardin du Luxembourg: het meest geliefde park van Parijs

Jardin du LuxembourgAls in 1612 de jonge D’Artagnan in Parijs is aangekomen, wordt hij door één van de drie welbekende musketiers (Athos) uitgedaagd tot een duel: “Ik ben zwaar beledigd, het is een flagrante schending van mijn eer dat dient uitgevochten te worden. Nee niet hier, dat is niet gepermitteerd, morgenvroeg om 6 uur bij het Karmelietenklooster Luxembourg”. D’Artagnan accepteert dit duel met de woorden “Om 6 uur bij het Luxembourg, oké, waar is dat eigenlijk?. Iedereen die ooit in Parijs is geweest kan deze plek echter vrij gemakkelijk raden! Park ‘Jardin du Luxembourg’ is ongetwijfeld het meeste geliefde park van Parijs: populair bij zowel toeristen als inwoners. Het is een park waar iedereen een klapstoel kan pakken en een mooi plekje kan scoren. Op de hoek van Rue Cassette en het pad van de Vaugirard staat tegenwoordig geen klooster meer, maar is het Institut Catholique de Paris (de katholieke universiteit) gevestigd.

De orde van karmelieten is een rooms Katholieke bedelorde (kloosterorde). Deze orde onderscheidt zich doordat ze in plaats van individuele armoede juist collectieve armoede belijdt: het gehele klooster is voor hun onderhoud afhankelijk van hun eigen arbeid en de aalmoezen (liefdadigheid).

Klooster

Het is Paus Paulus V (1552 – 1621) die schriftelijk de orde van de karmelieten verzocht een klooster in Parijs op te zetten. Kort na de moord op koning Henry IV kwamen de karmelieten aan in Parijs. Zijn vrouw, koningin Marie de Medici,ontving de karmelieten in 1610 in de stad. Zij zetelde vanaf 1615 in het Paleis van Luxemburg, omdat ze niet langer in Versaille wilde wonen. Zij bracht haar tijd liever door midden in de stad, waar alles gebeurde. Nog steeds ligt dit paleis in Italiaanse c.q. Florentijnse stijl (conform haar afkomst) midden in het park ‘Jardin du Luxembourg’.

Marie de Medici besloot dat de kloosterorde dichtbij het paleis moest zetelen. Weldoener Nicolas Vivien schonk de kloosterorde een gigantisch bedrag waarna de orde gehaast aan de bouw van het klooster kon beginnen. De kapel, met de eerste koepel van Parijs, werd in 1613 gerealiseerd. Tijdens de Franse revolutie (1792) werd een groot deel van het gebouw, dat eeuwenlang symbool stond voor de Katholieke inmenging in het Franse bestuur, verwoest.

Grand Bassin

Jardin du Luxembourg is een park van meer dan 22 hectare, dat in 1612 werd ontworpen als een privaat park in Franse stijl. In de 19e eeuw werd het park toegankelijk voor het publiek. In het centrum van het park is het ‘Grand Bassin’ te vinden, een achthoekige vijver waar kinderen gehuurde miniatuurbootjes kunnen laten varen. Rondom het bassin zijn verschillende tuinen aangelegd, vaak met geometrische vormen. In het gehele park staan talloze standbeelden, waaronder één van Saint-Geneviève, de beschermheilige van Parijs. De beroemdste fontein in het park is de ‘Fontaine de Medicis’, een fontein in barokstijl ontworpen in 1624. Het bevindt zich aan het einde van een kleine vijver aan de noordoostelijke zijde van het park.

Musicalvereniging Sempre Sereno is de oudste musicalvereniging van Nederland. Dit seizoen spelen wij de musical ‘3 Musketiers’ van 31 mei tot en met 3 juni 2017 in theater Junushoff te Wageningen. Kaarten zijn te koop via www.sempresereno.nl/3musketiers. Volg ons ook op Twitter, Facebook en Flickr.

Auteur: admin

Deel dit bericht op