Regie-assistent Paul: ” Je bent niet bezig om mensen iets te leren, maar om met mensen samen iets te maken”

Al 20 jaar is Paul Francken een vaste waarde binnen onze vereniging. Vanaf afgelopen zomervakantie is Paul de regie-assistent voor onze productie ‘Schemer’. Wij spraken deze artistieke duizendpoot en theatermaker over de twee grote producties waar hij dit seizoen aan werkt. 

Hoe lang gaan Sempre Sereno en jij al terug?
“In 2000 kwam ik in Wageningen wonen. In de winkelstraat had ik een hele grote banner in de stad zien hangen. En toen dacht ik “dat klinkt leuk, laat ik eens gaan kijken!”. Ik heb toen de voorstelling ´Woman of the Year´ gezien. Het jaar daarop mocht ik zowaar zelf meedoen!”

En de rest is geschiedenis?
“Ja, ik heb hele mooie grote en een heleboel kleine rollen in de loop van de jaren mogen spelen bij Sempre Sereno. En natuurlijk diverse mooie commissietaken mogen doen bij Sempre Sereno, waaronder in het bestuur.”

En toen dacht je: er mist nog iets op het lijstje?
“Het is echt te danken aan Sempre Sereno dat ik het theater heb ontdekt. Voor die tijd heb ik gedanst en dankzij Sempre kwam daar de liefde voor zingen en spelen bij. Door de jaren begon het steeds meer te kriebelen. Te kriebelen dat ik misschien met theater ook wel iets professioneel zou willen. Steeds niet gedaan. Tot drie jaar geleden. Toen heb ik gewoon de sprong gemaakt en gedacht ‘“ik zie wel waar het schip strandt”.  Via theaterschool De Trap ben ik nu terecht gekomen bij een regisseursopleiding (Theatermakers Arnhem). En toen deze zomer er een assistent regisseur bij Sempre nodig was, was er volgens mij heel snel een match gemaakt!”

Je staat in een prachtige traditie van zeer ervaren Semprianen die ook de positie van regie- assistent voor ons hebben vervuld de afgelopen jaren. Hoe bevalt het?
“Het bestuur en onze regisseur hadden in samenspraak met mij ook bedacht dat ik dit seizoen, naast het administratieve gedeelte (roosters etc.) in kleine groepjes ook enkele scènes mocht instuderen. Meer dan afgelopen jaren gebruikelijk was. Dat wilde ik zelf ook graag.Met de coronacrisis heb ik dat ook echt wel geweten! We kregen zoveel toestanden (bijvoorbeeld het opdelen van de groep in kleinere groepjes voor repetities) dat ik vanaf de start zo ongeveer heb mee-geregisseerd. Nuttig, want ik wil natuurlijk bijdragen zodat iedereen nuttige en zinnige dingen kan doen tijdens de repetitie . Zulke dingen gaan vanzelf, maar niet zoals afgesproken. Sam (onze regisseur) en ik hebben recent daarom ook afgesproken we komende periode samen weer werken aan iets meer balans.”

We kunnen volmondig zeggen: super fijn zo’n ervaren Sempriaan als regie-assistent! Nog zaken bij jezelf ontdekt?
“Ten eerste natuurlijk dat theater maken echt fantastisch is. Maar ook dat op het professionele vlak het tempo misschien wel 20x hoger ligt. En dat het heel stresserend kan zijn. Dat er enerzijds ruimte is om te experimenteren. Misschien wordt dat juist wel van mij verwacht. En tegelijk aan de andere kant dat ik mijzelf dan weer opleg dat het in één keer l heel goed moet zijn. En dat is natuurlijk een raar spanningsveld. En daar ben ik mezelf heus ook wel tegengekomen. Het is ook één van de redenen dat ik geswitcht ben naar theater maken. Mijn rugzak aan ervaring in het onderwijs kan ik daarbij natuurlijk ook heel goed kwijt. Dat spreekt in mijn voordeel bij het regisseren, al moet ik er natuurlijk wel voor waken dat ik geen ‘meester’ wordt. Je bent niet bezig om mensen iets te leren, maar om met mensen samen iets te maken. Onderweg mensen wat leren is prima, maar het is niet het hoofddoel van regisseren. Ik probeer daar goed op te letten.”

En dan maken jullie als artistiek team het jezelf naast corona niet makkelijk met een prachtig, maar wel zwaar, thema.
“Dat was niet mijn keuze, maar van de productiecommissie. Om precies te zijn kwam deze keuze vanuit een initiatief van de leden via een brainstorm naar de nieuwe regisseur. Daarna ben ik erbij gekomen. Ik voegde mij vanzelfsprekend naar wat er al lag. En het klopt: het is een heftig thema dat wordt aangesneden. En dat alles binnen de kaders van 1,5 meter in verband met corona. Dat is enerzijds een beperking en anderzijds stimuleert dat de creativiteit maximaal. Wat het zwaar maakt is dat er noodgedwongen een groot aantal leden toch thuis moet repeteren. En dat voelt niet fijn.”

En dan heb je tegelijk nog een ander prachtig project lopen. Vertel!
“Jazekers. Ik ben bezig de musical ‘Tick Tick… Boom!’ te regisseren als afstudeerproject. Het prachtig stuk van Jonathan Larson die iedereen waarschijnlijk voornamelijk zal kennen van de musical ‘Rent’. Maar nog voor Rent heeft hij ‘tick tick..boom’ geschreven. Een verhaal over zijn eigen leven. Over hoe hij moest kiezen tussen de weg van zijn hart, te weten de wereld van theater en muziek, en de weg van zijn verstand waarbij hij in het bedrijfsleven kon gaan werken met als doel een BMW bij elkaar te sparen. En het gave is natuurlijk dat deze thematiek natuurlijk ook mijn weg is geweest die ik zelf heb gelopen. Ik heb dit stuk met deze dubbele laag voor mij daar natuurlijk ook wel een beetje op uitgezocht. Wat is nou een mooiere afsluiting van mijn eigen traject als een musical met dit traject als hoofdthema?”

Waarom moeten mensen naar ‘Tick, Tick… Boom!’ en daarna naar ‘Schemer’ komen kijken?
“Het zijn allebei eigen, unieke en bijzondere stukken! Tick tick Boom is al heel vaak op een musicalmanier gedaan. Ik heb gekozen om er echt een theatrale versie van te maken, wat inhoudelijk echt een andere ingang is. Zover ik weet gaat dat nu voor het eerst met dit stuk gebeuren. Super leuk om het echt eens anders aan te vliegen. En  ‘Schemer’;  wordt vanwege corona ook echt een heel ander stuk dan alle musical van Sempre hiervoor. Tel bij beide stukken een hele getalenteerde en gemotiveerde cast. Dan snap je hopelijk dat je beide stukken moet gaan zien.”

Vanzelfsprekend gaan we u informeren zodra de data van beide voorstellingen definitief zijn. Zoals u begrijpt hangt dit nauw samen met de corona-crisis en de vigerende maatregelen. Maar beloofd: we houden u op de hoogte!

Auteur: admin

Deel dit bericht op