Eerste solo-cd voor regisseuse Marleen van der Loo

Schrijver in t zand Marleen van der LooOnze regisseuse Marleen van der Loo zit dit jaar exact 25 jaar in het musicalvak. Begin dit jaar vierde zij haar jubileum met een spetterend concert in Tilburg. Ze sluit haar jubileumjaar af met de release van haar eerste solo-cd. Voor Marleen komt hiermee een droom uit. Het is een zeer persoonlijke cd geworden waarop zij de mooiste liedjes van haar broer Stijn van der Loo ten gehore brengt. Wij spraken Marleen over deze mijlpaal in haar carrière.

En toen kreeg je opeens een prachtig cadeau…
“Mijn broer Stijn van der Loo schrijft al dertig jaar hele mooie liedjes zoals bijvoorbeeld ‘Ken je mij’ van Trijntje Oosterhuis. Twee jaar geleden kreeg ik een lege cd met daarop de tekst ‘Van der Loo zingt Van der Loo’.  Mijn grote broer zei daar expliciet bij: “ik vind dat jij iets met mijn liedjes moet doen”. En daarmee gaf hij mij toegang tot zijn complete liedjesbibliotheek. Echt een heel gaaf en prachtig cadeau! Ik heb letterlijk en figuurlijk mogen rondstruinen in zijn liedjes. En daarbij pareltjes mogen ontdekken die nooit eerder op cd zijn gezet. Ik heb onze jeugd ook voorbij zien komen. De meeste mensen, ook mijn broer, schrijven namelijk autobiografisch. Wat je noemt dus een prachtig cadeau en een geweldige ontdekkingsreis.”

Hoe ga je dan verder?
“Ik heb Stijn voorgesteld de reis zonder hem te gaan maken. Natuurlijk had hij de productie van de cd kunnen doen, maar dan was het de volgende Stijn van der Loo cd geworden met als zangeres zijn zusje. Na een korte zoektocht kwam ik snel op het spoor van Marnix Wetzer. Een hele getalenteerde arrangeur, producer en pianist. En hij vond het gelukkig meteen heel gaaf om samen met mij te gaan puzzelen. Als eerste heb ik uit het fantastische repertoire van Stijn een shortlist gemaakt van 23 nummers. De nummers zijn voornamelijk op tekst gekozen. De teksten moesten  een beetje aanvoelen als mijn verhaal. En vervolgens was het veel uitproberen in de studio qua muzikale stijlen; we hebben veel geïmproviseerd  tot er elf nummers over bleven.”

Wanneer is iets dan goed genoeg?
“Je weet instinctief snel of iets muzikaal werkt. Als het organisch tot stand komt is het goed. Als je er heel hard over moet gaan nadenken en verzinnen valt het nummer eigenlijk automatisch af. De nummers die uit zichzelf ontpopten en ontwikkelden hebben uiteindelijk de cd gehaald.”

Ben je trots op het eindresultaat?
“Ongelofelijk trots! Nog maar één jaar geleden wist ik eerlijk gezegd niet of het zou lukken. Ik had stiekem de lat voor mezelf vreselijk hoog gelegd. Je weet wel: dat kleine zusje dat haar best doet om alles goed te doen. En Marnix wilde het repertoire van Stijn ook eer aan doen. Pas toen we dat konden loslaten gingen we meters maken. Wat nu voor ons ligt is een cd waar we beiden zelf heel graag naar zouden luisteren. Sommige nummers hebben we zalig verbouwd en andere nummers blijven in hun oorspronkelijke vorm een prachtige parel. De rode draad in mijn carrière in de musical (als danseres, zangeres en regisseuse) is altijd dat ik  graag een verhaal vertel. Deze cd is één groot verhaal geworden. De vertelling vindt plaats in verschillende muziekstijlen: van kleinkunst tot pop en van het betere Nederlandstalige nummer tot cabaretachtig. Het totaal is tenslotte heel erg ‘ik’.”

Hoe kunnen we je cd bestellen?
“Vanaf 16 december 2018 is de cd ‘schrijver in ’t zand’ te koop via Indieplant, te downloaden via Google-Play of iTunes en te streamen via Spotify. Of check voor alle mogelijkheden marleenvanderloo.nl.

Auteur: admin

Deel dit bericht op