The Story of Madness

De wereldhits ‘’One Step Beyond’, ‘Baggy Trousers’ en ‘Our House’ zijn onmiskenbaar van de Britse popgroep Madness. De groep Madness is nog steeds alive & kicking. Op 12 december van dit jaar stond de groep in een uitverkocht AFAS theater. Maar hoe zat het nou ook alweer met deze wereldgroep? Een kleine opfrissing Madness feitjes!

Het begin

Eind 1976 richten drie jeugdvrienden (die elkaar kennen uit straatbendes) in Londen een bandje op. Hun muziek is een smeltkroes van hun favoriete muziek: ska, reggae en motown. Na drie jaar van wisselingen en het uitblijven van succes hernoemen de mannen de popgroep ‘Madness’. Hun eerste single komt uit in 1979 en is een klein hitje (16e plek in de Britse Top 40). De groep wordt opgepikt door het platenlabel Stiff en brengt hun eerste album (´One Step Beyond´) uit. Hun tweede single van dit album (‘My Girl’) wordt een regelrechte hit (2e plek Britse Top 40). Met de singel ‘Nightboat to Cairo’ vestigt de band definitief naam. Hun debuutalbum staat maandenlang in alle Europese hitlijsten.

Het succes

In 1980 ziet het tweede Madness album (‘Absolutely’) het daglicht. Het nummer ‘Baggy Trousers’ wordt hun eerste nummer 1-plaat. En ook de volgende acht singles halen stuk voor stuk de nummer 1-positie in de Britse hitlijst. Tours door Nieuw Zeeland, Australië, Japan en Europa volgen. In de zomer van 1981 vliegt de groep naar de Bahama’s om hun 3e album op te nemen: the Belle Stars. 

Amerika

Hits als ‘Our House´ (eind 1982) en ‘Tomorrow’s Just Another Day’ (begin 1983) brengt de groep ook succes in de USA. Ze mogen zelfs zeven weken door de States touren als voorprogramma van David Bowie en The Police. 

De val

In 1985 stapt toetsenist en oprichter van de band ‘Mik Barson’ uit de band. Hij laat het gehate leven als popster achter zich en bekeert zich tot het boeddhisme. Hoewel er nog vele albums zouden volgen, met bescheiden hits, zakt de populariteit van de groep internationaal weg.

De opstanding

Als in 1992 een reclamespot het nummer ‘It Must Be Love’ gebruikt, wordt de single voor de derde keer uitgebracht. Wederom met groot succes (top 10-notering). Er volgt een reünieconcert, een verzamelbox met de grootste hits en begin 1999 neemt de groep voor het eerst in lange tijd weer een album op. 

De musical

In 2002 ziet de Madness Musical ‘Our House’, met medewerking van de band, het daglicht. De band schrijft er twee nieuwe nummers voor en zet alle negen wereldhits op een logische plek in het nieuw ontwikkelde verhaal. De musical wint er een Oliver Award (Engelse musical award) mee. Bandlid Graham McPherson speelt in 2003 zelf mee in de musical, in de rol van Joe’s vader. 

Hoogtepunten

Tot op de dag van vandaag beleeft de band verschillende hoogtepunten: ze spelen o.a. op het 60-jarig jubileum van koningin Elizabeth en verzorgen een onderdeel van de sluitingsceremonie van de olympische spelen in Londen. Vorig jaar sloot de band met een oudejaarsconcert op de Big Ben (live uitgezonden door de BBC) het jaar af. En eind van dit jaar viert de band hun 40ste jubileum met o.a. een uitverkocht concert in het Amsterdamse AFAS theater.

Sempre speelt ‘Our house´

Van woensdagavond 3 juni 2020 t/m zaterdagavond 6 juni 2020 speelt musicalvereniging Sempre Sereno de Madness musical ‘Our House’ in de grote zaal van theater Junushoff te Wageningen. Vanaf begin maart 2020 zijn via de website www.sempresereno.nl de kaarten te koop. Kaarten kosten 20,50 euro (volwassenen), 15,50 euro studenten of 10,50 euro (<12 jaar). Donateurs krijgen een paar weken eerder al de gelegenheid kaartjes te bemachtigen. U bent van harte uitnodigt één van de voorstellingsdata al in uw agenda te zetten.

Auteur: admin

Deel dit bericht op