Wat is een Side Show?

Van 22 tot en met 25 mei 2019 speelt musicalvereniging Sempre Sereno de musical Side Show in Theater Junushoff. Maar wat is eigenlijk een ‘side show’?

Een ‘side show’ is letterlijk vertaald in het Nederlands een ‘nevenattractie’. Of, meer vertaald vanuit de functie die een ‘side show’ had: ‘een secundaire attractie in de traditie van circus, carnaval en goochelarij’. Begin vorige eeuw waren er in zowel Europa als Amerika meerdere rondreizende side shows. Voor een vaste toegangsprijs kreeg je een tiental circusachtige acts aangeboden die uitlopend waren van aard.

Menselijke eigenaardigheden

Ook wel freaks genoemd. Geboren freaks zoals dwergen, reuzen, vrouw met de baard of personen met andere misvormingen. Of gemaakte freaks zoals mensen met tatoeages of extreem dunne mannen (die dan weer waren getrouwd met extreem dikke dames).

Goocheltrucs of gewaagde stunts

Het slikken van zwaarden, vuur eten, een spijkerbed en elektrische stoel waren maar enkele van de waanzinnige stunts en goocheltrucs binnen een side show. Bloed en pijn waren hierbij het volksvermaak.

Stripshow

‘s Werelds meest exotische dames wisten het mannelijke publiek op te zwepen met een combinatie van dans, revue en een stripact.

Tentoonstelling

Wapens gebruikt door moordenaars, een tank vol piranha’s of opgezette buitenissige dieren. Zolang het publiek vol afschuw geboeid bleef kijken kregen voorwerpen, dieren en mensen een prominente plek in de show. Komt dat zien!

De opkomst van de bioscoop en met name de televisie zorgde dat side shows langzaam maar zeker verdwenen. Je hoefde geen rondreizend circus meer te bezoeken om de wonderen der wereld te aanschouwen.

Auteur: admin

Deel dit bericht op