[ 2 februari 2024 ]

Interview met onze nieuwe choreograaf en regie-assistent

Vorig jaar stond Viola nog als grootmoeder Tzeitel op het podium in Fiddler on the Roof, maar dit jaar versterkt ze het artistiek team als onze choreograaf. Vandaar de hoogste tijd voor een interview!

Hoe is het om nu een keer voor de groep te staan?

Het is een leuke nieuwe uitdaging. Ik voel me eigenlijk nog wel meer onderdeel van de groep dan van het artistieke team. In ‘The Addams Family’ zitten zoveel verschillende dansstijlen, dat ik regelmatig samenwerk met mensen uit de groep die bepaalde dansstijlen goed beheersen. En er zijn twee dancecaptains dit seizoen (Imie en Semiha) die het voortouw nemen om met groepjes te oefenen, binnen en buiten repetitietijd. Ik sta natuurlijk wel meer voor de groep dan in de groep, maar we doen het samen.

 

Wat vind je de grootste uitdaging als choreograaf?

Om choreografieën te maken voor een groep met verschillende dansachtergronden en ervaring. Sommige leden pakken pasjes heel snel op en gaan zich al snel vervelen als het te langzaam gaat of te simpel is. Anderen hebben veel meer tijd nodig en/of willen er helemaal geen uitdaging bij. Toch heb ik mezelf de uitdaging gegeven om zoveel mogelijk met de hel

e groep te doen. Ik ben dan meer op zoek naar saamhorigheid dan perfect uitgevoerde pasjes.

 

Wat is voor jou als choreograaf het leukste nummer om te maken?

Ik heb nog niet alle nummers gemaakt, maar ik heb al wel veel lol in het maken van “Voor je ’t weet ben je de pijp uit” / “Death is just around the corner”. Het is een nummer vol zwartgallige humor, waarbij Morticia uitlegt dat ze troost haalt uit het feit dat het leven ineens voorbij kan zijn. Er zit voornamelijk tapdance en showdance in. En misschien ook een stukje acrobatiek. Ik vind het leuk om over de grenzen van een discipline heen te gaan en in dit nummer verschillende stijlen met elkaar te combineren.

 

Waar ben je het meeste trots op?

Op “Want heet je Addams” / “When you’re an Addams”. Dat was het eerste nummer dat ik heb gemaakt. Aangezien het de opening van het stuk is, moet het gelijk de juiste toon zetten. Tegelijkertijd was het mijn vuurdoop als choreograaf, waarbij ik wilde levelen met een super ervaren regisseur en mu

zikaal leider. Dus voor mijn gevoel moest ik met minimale ervaring meteen maximaal leveren. Dat is super spannend, maar des te groter de triomf als het nummer dan staat.

Cindy is al jaren bekend bij Sempre Sereno op het podium en achter de schermen. Dit jaar mogen wij haar verwelkomen als regie-assistent, maar wat vind ze er van om weer terug te zijn?

Hoe vond je het om actief te zijn bij Sempre?

Bij Sempre heb ik een aantal producties mogen spelen. Het is heerlijk om met een groep samen te werken naar een fantastische productie. Het hele jaar staat vol met groei, op persoonlijk vlak en met elkaar. Als alles samenkomt in het theater, met de techniek en de dynamiek van het live-orkest, dan ben ik helemaal in mijn element.

De laatste productie waarin ik op toneel stond bij Sempre was The Wild Party. Daarna ben ik nog actief geweest als stage-hand (Legally Blond, Parade) en kinder-coach (Shrek).

 

Hoe vind je het om dit jaar regie-assistent te zijn en dus weer terug te zijn bij Sempre?

Het proces van creëren en het samenwerken met een cast vol oude en nieuwe gezichten is bijzonder om mee te maken. Het is mooi om te zien hoe de iedereen groeit in zijn of haar rol, meedenkt en hoe ieder op zijn eigen manier leert van alle input van Sam (regie), Richard (muzikaal leider) en Viola (choreograaf) verwerkt. Het gevoel van samen het beste uit elkaar en de productie halen, dát is wat me drijft. Dat doe ik inmiddels 15 jaar bij verschillende theaterscholen en verenigingen. Het is superleuk om dit nu ook bij Sempre te mogen doen.

 

Hoe bevalt het samenwerken met regisseur Samantha?

Stiekem koester ik de momentjes met Samantha. Dat weet ze niet. Ze heeft een eigen werkwijze, inzicht en creativiteit. Ik leerde haar 7 jaar geleden kennen op de filmset. Daar was ze regisseur en ik speelde voor het eerst in een film. Haar steun en ervaring heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt, want eerlijk, ik vond het zo spannend. Sindsdien kruisen onze paden elkaar regelmatig op een filmset en in het theater. Elke keer is het heerlijk. Ze haalt het beste in mensen (en in mij sowieso) naar boven en dat maakt samenwerken met haar inspirerend. Nu ik er zo over nadenk, ben ik heel dankbaar dat ik haar assistent mag zijn!

 

Wat is je grootste uitdaging bij ‘The Addams Family’?

Hahaha, dat is niet moeilijk te bedenken. Werken met een computer of wat specifieker ‘Drive’. Als iemand zegt: “het staat op de drive”, dan word ik al een beetje zenuwachtig. Eigenlijk geeft alles met knopjes me stress. Het is maar goed dat ik thuis werk aan het script. Niemand die me ziet terwijl ik struggle met bestanden, sneltoetsen, undo-knoppen. Ik strijd wat af! Ach, ik kom een heel eind, de weg ernaartoe is lachwekkend en het duurt alleen wat langer. En mocht iets niet lukken, dan zijn Jelle en Demi er voor me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *